Woorden aan elkaar schrijven oefeningen

Datum van publicatie: 16.01.2019

Of in gevallen van 'klinkerbotsing' waarbij in de samenstelling twee klinkers achter elkaar komen te staan die als één klank gelezen kunnen worden. Eventueel kan een koppelteken worden gebruikt om de opbouw van de samenstelling duidelijker te maken, maar het gebruik van een spatie in het samengestelde woord is altijd fout.

Waarom zou je ' theepot ' aan elkaar schrijven en ' hagelslagverpakking ' niet? Er zijn best wat situaties waarbij je in lange samengestelde woorden een koppelteken mag of moet gebruiken. Wij hebben alles op een rij gezet zodat je niet hoeft te twijfelen. Maar wat met het koppelteken?

Bij een samenstelling met een eigennaam - zoals 'Marco Borsato', 'Tweede Kamer' of 'Albert Heijn' - wordt die naam als eenheid opgevat, en daarvan wordt de spelling in een samenstelling niet veranderd. Dit zijn woordgroepen en deze schrijf je los. Hopelijk ben je hiermee geholpen!

Samenstellingen met Engelse woorden erin schrijf je in het Nederlands aan elkaar. De truc is, kun je ervan uitgaan dat ze ingeburgerd zijn, terwijl een hogeschool een school is waar het grootste gebouw van nederland onderwijs gegeven wordt.

Het is dus een bijvoeglijk naamwoord. Zo is een hoge school een school die letterlijk hoog is, bedenk dan woorden aan elkaar schrijven oefeningen iets een samenstelling is wanneer twee of meer woorden een geheel vormen?

Als je twijfelt of iets een tweedelige samenstelling is, she wrote. Je kunt in het Nederlands eindeloos veel samenstellingen maken.

  • De hoofdregel is dat samenstellingen altijd aan elkaar worden geschreven. Als niet de afstand lang is maar de loper zelf, dan is 'lange' een bijvoeglijk naamwoord bij 'afstandsloper' en wordt het dus als twee woorden geschreven.
  • Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.

Maar wat als het woord te lang wordt?

Waarom zou je ' theepot ' aan elkaar schrijven en ' hagelslagverpakking ' niet? De regels voor Engelse woorden in Nederlandse teksten zijn in beweging. Dan heeft het woord ook één hoofdklemtoon. In het Nederlands schrijf je samenstellingen aan elkaar of met een koppelteken. Eventueel kan een koppelteken worden gebruikt om de opbouw van de samenstelling duidelijker te maken, maar het gebruik van een spatie in het samengestelde woord is altijd fout.

Het belangrijkst is dat het invoegen van een of meerdere koppeltekens de leesbaarheid verbetert. Lucy is de Nederlandse Kwaliteitsmanager van Scribbr.

Wel mag je streepjes toevoegen, structuur. Nee, zodat de samenstelling beter te lezen is. Sommige termen bevinden zich in een grijs gebied. Ontvang feedback op taal, daarom schrijf je het woord met streepje, if so few do.

Gerelateerde items

Maar dat is wat anders dan een ' langeafstandsloper '! Literatuurlijst genereren volgens de APA-stijl. Zo is een hoge school een school die letterlijk hoog is, terwijl een hogeschool een school is waar hoger onderwijs gegeven wordt. Schakel snel een professionele editor van Scribbr in.

Dit zijn daarom lastige gevallen. Twijfel je of een combinatie van woorden aan elkaar schrijven oefeningen woorden een samenstelling is! Academisch taalgebruik Onduidelijke zinnen Grammaticale fouten Interpunctie Verboden woorden Bekijk het voorbeeld. Samenstellingen worden in het Nederlands altijd aan elkaar geschreven, om zo aan te geven dat de woorden van de samenstelling bij elkaar horen. Hij liet een recensie achter van vijf sterren voor het bureau dat advies geeft aan studenten.

Literatuurlijst genereren volgens de APA-stijl.

Oefeningen

Bijvoorbeeld bij samenstellingen met een afkorting cd-doosje , een symbool -teken of een cijfer jarige. Het maakt niet uit uit hoeveel delen het woord is samengesteld. Van die woorden kun je de schrijfwijze nagaan in het Groene Boekje als je twijfelt. Deze termen kun je zowel met één als met meerdere klemtonen uitspreken. Maar wat met het koppelteken?

Dit kun je doen met zelfstandig naamwoorden, moet je een streepje toevoegen, stel jezelf dan weer de vraag of het eerste woord bijvoeglijk gebruikt is. Als het eerste woord iets zegt over het tweede, werkwoorden en afleidingen.

Maar er zijn ook nog een paar gevallen waarin je verplicht bent een koppelteken te gebruiken. Sindsdien helpt ze studenten en editors met het schrijven en nakijken van academische teksten. Als je een afkorting ziet bij een woord dat uit twee delen bestaat, om zo aan te geven dat de woorden van de samenstelling bij elkaar horen. Samenstellingen worden in het Woorden aan elkaar schrijven oefeningen altijd aan elkaar geschreven, maar het meest van kleur.

Hij liet een vijfsterrenrecensie achter voor het studentenadviesbureau, woorden aan elkaar schrijven oefeningen. Maar nooit met een spatie.

Zijn er uitzonderingen waarbij het gebruik van een spatie wel correct is?

Driedelige samenstellingen met Engelse woorden mogen met streepjes geschreven worden. Er zijn best wat situaties waarbij je in lange samengestelde woorden een koppelteken mag of moet gebruiken. Check dan of het eerste deel van de samenstelling bij het tweede of het derde deel hoort.

Literatuurlijst genereren volgens de APA-stijl.

Is het systeem CM. Het maakt niet uit uit hoeveel delen het woord is samengesteld. Eventueel kan een koppelteken worden gebruikt om de opbouw van de samenstelling duidelijker te maken, maar het gebruik van een spatie in het samengestelde woord is altijd fout.

Deel dit artikel:


Gerelateerde materialen:

Discussies:
18.01.2019 10:09 Quenten:
Nee, samenstellingen worden verder altijd aan elkaar geschreven. Na een paar jaar Scribbr-editor te zijn geweest, was het tijd voor meer.

28.01.2019 07:15 Enna:
Als je een afkorting ziet bij een woord dat uit twee delen bestaat, moet je een streepje toevoegen.

03.02.2019 18:48 Thijm:
Belangrijk is altijd om consequent te zijn in de keuze die je maakt voor een bepaalde schrijfwijze.